Dünyada giderek daha fazla insan kentsel alanlarda yaşıyor. Altyapı, konut ve istihdam hepsi birbirine yakın konumdadır. Ses ve dolayısıyla gürültü sürekli yaşam alanlarımızda ve çalışma alanlarımızda bizi rahatsız etmektedir. Aynı zamanda, dinlenme ve iyileşme ihtiyacı artmakta ve malzeme ve konfor talepleri yasal standartların çok ötesine geçmektedir. Bu, sürekli olarak planlamacılara, yatırımcılara ve geliştiricilere etkili ses ve gürültüye neden olan titreşimlerin azaltılması için yeni zorluklar ve ses yalıtım gerekliliği sunar. Konforlu yaşam ve çalışma alanları yaratmak için ses yalıtım malzemeleri tercih edebilirsiniz. İstenmeyen seslerin oluşmasını önlemek için ofis içi ve ev içi ses yalıtımı yapılmalı, tavan izolasyonu ve duvar ses yalıtımı ile sessiz bir ortam yaratılmalıdır. Doğru ses yalıtım malzemeleri ve doğru uygulama şekliyle her türlü mekanda istenmeyen sesleri engellemek mümkündür.

Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses yalıtım ürünleri, hava dolaşımlı sesleri kesmek ve darbe seslerini kesmek için kullanılan malzemeler olarak ikiye ayrılır. Bu malzemeler tavan, duvar ve zeminde kullanıma uygundur. Hava dolaşımlı seslere örnek vermek gerekirse televizyon, müzik sesleri, konuşma sesleri gibi sesler hava dolaşımlı kategorisine girerler. Darbe seslerine örnek verirsek, üst katınızda yürüyen kişilerin topuk sesleri, masa ve sandalye çekme sesleri gibi darbeye bağlı seslerdir ve havayla yayılan seslerin kesilmesinde kullanılan malzemelerden farklı olarak malzeme yoğunlukları daha fazladır. Tavan ses yalıtımı ve duvar ses yalıtımı için genellikle aynı işlemler uygulanır. Hava dolaşımlı seslerde kullanılan malzemelerin başında bariyerli bondex sünger gelmektedir. Bariyerli bondex sünger ses yalıtım uygulamalarında en çok tercih edilen yalıtım malzemesidir. Darbe seslerinde ise kullanılabilecek malzemeler; şap altı kauçuk levha, evapan, mantarlı kauçuk levha gibi yoğunluğu diğer malzemelerle karşılaştırıldığı zaman daha yüksek olan malzemelerdir.

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Akustik sünger, yanmaz akustik sünger, basotect melamin sünger, kauçuk ve mantar esaslı zemin levhaları, ses yalıtım süngeri (süngerpan, bariyerli yanmaz sünger, bariyerli basotect sünger, bariyerli süngerpan) evapan, ses izolasyon bandı, ses yalıtım şiltesidir, ses bariyeridir. Akustik panel, akustik ses yalıtımı malzemeleri de ses yalıtım uygulamalarında ses emici malzeme olarak kullanılmaktadır. Ortamdaki yankı ve çınlamayı engelleyen akustik paneller düşük ve yüksek frekanstaki sesleri absorbe ederek ses yalıtım uygulamalarında etkili rol oynar. Zemin için kullanılan ses yalıtım malzemeleri tavan ve duvar ses yalıtımı için kullanılan ses yalıtım malzemelerinden farklıdır. Zeminde genellikle kauçuk gibi daha ince ve yoğunluğu daha yüksek malzemeler tercih edilmektedir.

Evlerde Ses Yalıtımı İçin Neler Yapılabilir?

Evlerde ısı yalıtımı ve ses yalıtımı en çok önemsenen iki konudur. Ev içi ses izolasyonu için tercih edilen bir çok ses yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Evlerde ses yalıtımında istenen ilk şey evin daraltılmamasıdır. Kullanılacak ses yalıtım malzemeleri mümkün olduğunca ince olmalı ve alan kaybı yaşanmamalıdır. Ev sahibinin talepleri doğrultusunda ses yalıtımının hangi teknikle yapacağına karar verilmelidir. Tavan ses yalıtımı ve duvar ses yalıtımı çift kat alçıpan ve tek kat alçıpan uygulamasıyla yapılabilir. Hangi yalıtım uygulamasının yapılacağına karar verildikten sonra malzeme kalınlığı belirlenir. Ev ses yalıtım uygulamalarında bariyerli bondex sünger en çok tercih edilen malzemedir. Ev için ses yalıtımında zemin uygulamaları çok yaygın ve kısmen zahmetsizdir. Parke, halı veya seramik kaplamaları yapılmadan önce ses yalıtımı sağlamak için kauçuk kullanılabilir. Eğer mevcut duvarlar, tavan ve zemin kalın ve az da olsa ses yalıtımlı ise ses yalıtım uygulamalarından alınacak verim daha fazla olacaktır. Ev içinde ses yalıtımı sağlamak için zemin, duvar ve tavan ses yalıtımı uygulamalarının yanında akustik kapı da kullanılması gerekmektedir. Evlerde ses yalıtımının bir diğer avantajı ise ısı yalıtımına da katkıda bulunmasıdır.

En İyi Ses Yalıtımı Hangisi?

Ses yalıtımından en yüksek verimi alabilmek için malzemeler kalın ve yoğun olmalıdır. Ses izolasyonunun başarıyla tamamlanması için malzeme kalitesi kadar işçilik kalitesi de önemlidir. Dışarıdan gelen veya dışarıya çıkan yüksek seslerin kesilebilmesi için muhakkak çift katmanlı işlem yapılmalı ve hava boşluğu bırakılmalıdır. Tavan ses yalıtımı ve duvar ses yalıtımı için iki alçıpan arasında mümkünse 3cm ve üzeri boşluk bırakılmalıdır. En iyi ses yalıtımı her mekan için farklı kalınlıktaki malzemelerle ve uygulama şekilleriyle sağlanır. Bu sebeple muhakkak profesyonel bir ses yalıtım firmasıyla iletişime geçilmelidir.

Bir Oda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Dışarıdan gelen yüksek sesleri ve içeriden dışarıya çıkan ses dalgalarını kesmek için uygulanan ses yalıtımı hayat kalitesini arttırmaktadır. İnşaat aşamasında ses yalıtımı yapılması maliyetleri daha düşük tuttuğu için projenin başında ses yalıtımının planlanması çok daha sağlıklıdır. Her türlü mekan için de sonradan ses yalıtımı sağlanabilir fakat alanın daralması ve tadilat işleri caydırıcı sebeplerdir. Ses yalıtım uygulamalarında mekanlara göre yöntemler farklılık gösterse de tavan ve duvar ses yalıtımı için bariyerli bondexpan üzeri alçıpan uygulaması en sık kullanılan yöntemdir. Mevcut duvar ve tavan üzerine ses emici sünger malzeme sıvı yapıştırıcı ile yapıştırılır. Ardından profiller kurulur ve hava boşluğu yaratılır. Profil üzerine ses bandı çekilir ve alçıpan plaka ile kapatılır. Bazı mekanlarda akustik ses yalıtımı sağlamak için akustik panel de kullanılması gerekmektedir.Oda ses yalıtımı için unutulmaması gereken bir konu da ses yalıtımlı kapı kullanılmasıdır. Akustik kapı kullanılarak istenmeyen sesler büyük oranda kesilebilir.

Duvardan Ses Gelmesi Nasıl Önlenir?

Ses yalıtımı için kullanılan ses yalıtımı malzemeleri istenmeyen seslerin geçişini engeller. Ortak duvardan gelen komşu sesleri en fazla rahatsızlık duyulan gürültü problemidir. Konut, mağaza, ofis, kafe, sinema salonu, gece kulübü, restoran gibi yüksek ses olan mekanlarda duvardan gelen seslerin kesilmesi için duvar ses yalıtımı yapılmalıdır.  Ses yalıtım malzemeleri her uygulama için farklı kalınlık ve yoğunlukta tercih edilir. Tavan, duvar ve zemin için bir çok ses yalıtımı malzemesi bulunmaktadır. Duvar ses yalıtımı için bariyerli ses emici süngerler kullanılır. Ses yalıtımına katkı sağlaması ve içerideki sesi absorbe etmesi için akustik panel kullanılması için de ses yalıtımının tamamlanması için etkilidir. Yüksek performanslı bir ses yalıtımı için sesin kaynağından müdahale edilmesi gereklidir. Özellikle ince duvarlarda ses yalıtımı sağlamak daha zahmetlidir. Mümkün olduğunca kalın ve yoğun yalıtım malzemeleri kullanılarak her tipte duvar için ses yalıtımı sağlamak mümkündür.

 Üst Kattan Gelen Ses Nasıl Engellenir?

Üst kattan gelen istenmeyen sesler hava doğuşumlu sesler ve darbe doğuşumlu sesler olarak ikiye ayrılır. Hava doğuşumlu seslerin kesilmesi için üst katın zemininden veya alt katın tavanından müdahale edilebilir. Alt katın tavanından yapılacak ses yalıtımı için bariyerli süngerpan tavana yapıştırılır ve üzerinde hava boşluğu bırakılarak alçıpanla kapatılır. Tavan ses yalıtım uygulamalarında kesilmek istenen sesin seviyesine göre ses yalıtım malzemelerinin kalınlığı arttırılabilir veya çift kat alçıpan uygulaması yapılabilir. Üst katın zemininden gelen darbe doğuşumlu sesler; topuk sesleri, eşya itme çekme sesleri gibi seslerdir. Titreşim seslerinin alt kata ulaşmasını engellemek için sesin kaynağından ses yalıtımı yapılmalıdır. Şap altına titreşim önleyici kauçuk şilte serilmesi zemin darbe yalıtımı için en etkili çözümdür. Bunun haricinde şap üzerine bariyerli bondexpan, ses bariyeri, evapan, mantar şilte de kullanılmaktadır. Zemin ses yalıtım ürünlerinden en pratik olanı akustik halılardır. Uygun maliyetli ve kolay uygulanabilir bir çözüm arandığında özel darbe emici tabanlı akustik halılar en çok tercih edilen ses yalıtım ürünüdür.

Ses Yalıtımı