Daha fazla sayıda gürültü üreten ekipman ve aktivite ile birlikte kentleşme, çalışma ve yaşam alanlarımızdaki gürültü seviyeleri önemli ölçüde yükseldi. Modern hayatın günlük yaşamımıza yeni akustik zorluklar getirdiği açıktır. Bilimsel araştırmalar, iyi tasarlanmış akustik ortamlarda öğrencilerin daha etkili öğrendiğini, hastaların daha hızlı iyileştiğini ve iş hayatındaki stresin azaltılabileceğini gösteriyor.

Kaliteli cephe elemanları ve iç bölmeler, bağlantı ve kapılardaki boşlukların sızdırmazlığı, kapalı alanlar arasında hava boşluğu sağlanması ses mahremiyetini pekiştirip gürültüyü azaltsa da, akustik konfor sağlamak, duvar dikmek veya kapı koymaktan daha fazlasıdır. Yapılan işin türüne, işin bütçesine, mekanın tasarımına ve kullanıcının zevkine göre malzeme seçmek esastır.
Binanın mimarisinden ve yapımından, mobilyaların veya malzemelerin düzenine kadar her şey gürültü seviyelerini kontrol etmeye ve orada çalışan insanların sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çözüm, yalnızca estetik değil, aynı zamanda yaratıcılığı, konsantrasyonu artırmak için gerekli olan akustik, ışık ve havalandırma gibi özünde ‘somut olmayan’ araçlar sunan bir tasarım aracılığıyla tüm duyulara yanıt veren çok çeşitli ortamlar sunmaktır. Açık ofislerde, toplantı odalarında, stüdyolarda ve konferans salonlarında hacim akustiğini sağlamak için kumaş kaplı panel en çok tercih edilen malzemedir.

Akustik Kumaş Panel Nedir?

Duyulan sesin kalitesini arttırmak için kullanılan akustik panel nedir? Akustik panel kullanım alanları nelerdir?
Akustik paneller sesin kalitesinin önemsendiği iç mekanlarda tavan ve duvar yüzeylerinde kullanılır. Dekorasyona da büyük katkısı olan akustik kumaş paneller sıklıkla konferans salonlarında, otellerde, stüdyolarda, sinema ve gösteri salonlarında tercih edilir. Kumaş kaplı panellerin iç dolgusu camyünü dış kaplaması akustik kumaştır. Arka yüzü cam tülü kaplıdır. Kenarları sertleştirilmiş akustik paneller uzun süreli kullanım için ideal malzemelerdir. Bir ses emici malzeme veya levhanın sesi emme derecesi yaygın olarak NRC değeri ile ifade edilir. Bu sayı ne kadar yüksekse ses emiciliği o kadar iyi olur. Camyünü akustik panel için ses emme değeri 0,95 NRC dir. Gerekli testleri yapılmış, tüm dünyada geçerliliği olan en verimli akustik malzeme camyünü dolgulu akustik panellerdir. Akustik camyünü levhanın yüksek verimli olmasının sebebi açık hücreli olmasıdır. Ses dalgaları, bu maddelerle temas ettiğinde bu maddelere nüfuz etmek zorundadır. Bu durum, ses dalgasının enerjisini kaybetmesine neden olur ve sesi absorbe eder.

Akustik Panel Çeşitleri

Kumaş kaplı akustik panel çeşitlerinin standart ebatları 60x60cm, 60x120cm, 60x180cm dir. Kumaş panel fiyatları standart ölçü ve özel ölçü olarak iki farklı şekilde oluşturulmaktadır. Panel kalınlıkları 20mm~60mm aralıklarında üretilebilmektedir.  Kamu binalarında, estetiği ön planda tutan işyerlerinde standart ölçüyle yapılan tasarımlar zayıf kalabilir. Estetiğin daha önemli olduğu alanlar için; altıgen, dairesel, üç boyutlu gibi istenilen her şekilde panel üretmek mümkündür. Yanmaya karşı dayanıklı olarak üretilen akustik paneller çoğu şartname için geçerlidir. Akustik camyünü levhalar   Darbe ve aşınmalara karşı dayanıklıdır, temizliği kolaydır. Uzun süre kullanımda tozlanması halinde nemli bir bezle silinerek temizlenebilir.

Akustik panel uygulaması tavan ve duvar için farklılık göstermektedir. Kumaş kaplı paneller için her mekanın yapısına uygun montaj detayları belirlemek mümkündür. Tavanda çelik askı aparatlarıyla sarkıtarak montaj yapılır, duvarda ise solvent bazlı yapıştırıcı kullanılır. Akustik panel montajının standart bir metodu yoktur, her duvar ve tavan yüzeyi için farklı aparatlarla farklı detaylar planlanmaktadır.

Akustik panel çeşitlerinden olan tavan panelleri mekanın iç dizaynında etkili rol oynamaktadır. Aydınlatma ve havalandırma detaylarıyla birlikte planlandığında tavanın tamamını da kaplamak mümkündür. Tavanda alçıpan gibi ekstra bir kaplama malzemesi olmadığında tesisat görüntüsünü gizlemek için sıklıkla yüzer tavan panelleri tercih edilir. Yüzer tavan panelleri betonarme yüzeylere de kolaylıkla uygulanabilir. Yüksek tavanlı mekanlarda minimum 40cm sarkıtılması önerilir.

Akustik panel uygulaması tavan ve duvar için farklılık göstermektedir. Kumaş kaplı paneller için her mekanın yapısına uygun montaj detayları belirlemek mümkündür.

 

Akustik Kumaş Panel Kaplama

Akustik kumaş panel kullanılan mekanlarda sesin duvar ve tavana çarparak yansıması engellenir. Ortamda yankı ve çınlama oluşmaz temiz bir ses alınır. Özellikle kalabalık çalışma ofislerinde ve büyük hacimli mekanlarda oluşan yankı yüksek derecede rahatsızlık vermektedir. Bunun önlenmesi için akustik panel kaplama yapılması en kullanışlı ve estetik çözümdür. Tavan ve duvardaki tesisat ve elektrik detayları doğultusunda akustik panel üzerine delik açılabilmesi malzemeyi kullanışlı kılar. Özellikle akustik duvar panelleri uygulaması bazı durumlarda müşterilerimiz tarafından da yapılabilmektedir. Solvent bazlı sıvı yapıştırıcı rulo fırça ile akustik panel arkasına ve yapıştırılacak duvar yüzeyine az miktarda sürülür, sonrasında hiza alınarak kumaş panel yapıştırılır. Farklı yapıştırıcıların kullanılması önerilmez.

Akustik Panel Fiyatları

Akustik camyünü paneller kullanım alanlarına göre bir çok farklı tipte üretilmektedir. Baffle panel, kanopi panel, duvar paneli, 3D panel gibi seçenekleri mevcuttur. Bazı mekanlarda yüksek verim talep edilirken bazı mekanlarda sadece dekoratif amaçla kullanılmaktadır. Akustik kumaş kaplı panel fiyatları malzemenin ebatına ve kalınlığına göre değişmektedir. Genellikle akustik duvar panelleri için 20mm kalınlık önerilirken akustik tavan panellerinde 40mm kalınlık önerilmektedir. Montaj detayı da akustik panel fiyatlarını etkilemektedir.