Duvar ses yalıtım sistemleri bir çok malzeme tipi için değişik uygulama şekilleri gerektirir.  Alçıpan duvar ses yalıtımı, bölme duvar ses yalıtımı, iki duvar arası ses yalıtımı, tuğla duvar ses yalıtımı, komşu duvar ses yalıtımı gibi bir çok kola ayrılmaktadır. Mekanın tasarımına göre farklı yapı elemanlarıyla farklı montaj detayları belirlenebilir. Konut ve ofislerde en sık karşılaşılan talep ortak duvar ses yalıtımıdır.

Kesilmek istenen sesin seviyesine bağlı olarak 8-20cm arası kalınlıklarda duvar imalatları gerçekleştirilir. Sıfırdan ses izolasyonlu duvar imalatı yapılacağı gibi, mevut duvar üzerine de ses yalıtımlı duvar katmanı ilave edilebilir.

Duvar ses yalıtım malzemeleri; bariyerli süngerpan, bariyerli bondexpan,  kauçuk ses bandı, taş yünü, soundtex, pvc bariyer ve epdm bariyerdir.

 

Ses yalıtım ihtiyacının projenin başında öngörülüp işleme alınması maliyetleri düşürmektedir. Mevcut duvarın üzerine yalıtım yaptırmaktansa örülecek duvar içlerinde malzemenin kullanılması ekstra maliyetten kaçınmayı ve hacim kaybı yaşanmamasını sağlar.

 

Tavan ve duvar ses yalıtımı hem malzeme hem uygulama açısından benzerlik göstermektedir. Kesilmek istenen sesin seviyesine bağlı olarak sıklıkla tek kat ve çift kat alçıpan uygulamaları yapılmaktadır.

 

 

 

 

Duvar Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

 

ortak duvar ses yalıtımı nasıl yapılır

Duvar ses yalıtımı için kullanılacak ses yalıtım süngerinin kalınlığı ve yoğunluğu belirlendikten sonra duvara solid yapıştırıcı ile yapıştırılır. Ardından üzerine profillerle karkas monte edilir. Kurulan karkas sistemiyle birlikte malzeme üzerinde hava boşluğu bırakılır. Profiller üzerine kendinden yapışkanlı kauçuk ses yalıtım bandı yapıştırılır ve alçıpan monte edilerek malzemenin üzeri kapatılır.

yan daireden gelen sesler nasıl önlenir

Stüdyo, gece kulübü, kazan dairesi, jeneratör odası gibi mekanlarda tek kat alçıpan uygulaması yetersiz kalmaktadır. Yalıtımın daha kuvvetli olması gereken yerlerde ikinci kat alçıpan için işleme devam edilir. İlk katman alçıpan üzerine belirlenen kalınlıkta ses bariyeri yapıştırılır. 2-5mm kalınlıklar arası keçeli ses bariyeri veya epdm ağır ses bariyeri kullanılmaktadır.

yan daireden gelen sesler nasıl engellenir

Bariyer yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra son katman alçıpan yerleştirilerek duvar ses yalıtımı tamamlanır.

komşu duvar ses izolasyonu

Alçıpan üzerine alçı sıva ve boya işlemi yapılarak işlem bu noktada sonlandırılabilir. Akustik yalıtım ihtiyacı olan mahallerde ise alçıpan üzerine akustik duvar panelleri yerleştirilerek işleme devam edilir.