Günümüzde kalabalıklaşan nüfusla birlikte istenmeyen gürültüler artmaktadır. Yaşam alanlarımızda huzurlu vakit geçirebilmemiz için ses yalıtımının önemi her geçen gün daha da fazla hissedilmektedir. Katlar arası ses izolasyonu özellikle konut projelerinde yüksek önem  taşır.

Tavan için ses yalıtımı uygulaması yapılırken sesi yüksek ölçüde kesen ses yalıtım malzemeleri tercih edilmelidir. Uygulanacak yalıtımla üst kattan alt kata, alt kattan üst kata geçiş yapan hava doğuşumlu sesler doğru malzeme ve uygulamayla kesilebilir. Titreşim ve darbe kaynaklı oluşan seslerin kesilmesi için üst katın zemininden müdahale yapılmalıdır. Ses yalıtımında altın kural sesin kaynağından işlem yapılmasıdır. Daire tavan ses yalıtımı için kesilmek istenen sesin seviyesine bağlı olarak malzeme kalınlığı ve yoğunluğu belirlendikten sonra işleme başlanabilir.

Spor salonlarında, jeneratör odalarında, kazan dairelerinde, müzik stüdyolarında, gece kulüplerinde, konferans salonları ve sinema salonlarında tavan ses yalıtımı öncelikli işlemlerinden biridir.

Sesin seviyesine bağlı olarak yapılacak işlemler farklılık göstermektedir. İhtiyaçtan fazla malzeme kullanıp tavanı alçaltmaktan, alanı verimsizleştirmekten kaçınılmalıdır. Örneğin; konuşma ve televizyon sesleri kesilmek isteniyorsa 43mm kalınlığında 120dns yoğunluğunda bariyerli bondexpan üzeri tek kat alçıpan uygulaması yeterli olabilecekken, stüdyo tavanı için 53mm kalınlığında 180dns yoğunluğunda bariyerli süngerpan üzeri çift kat alçıpan uygulaması yapıılmalıdır. Tavan ses yalıtımım sisteminin verimli olabilmesi için malzeme kalitesi kadar işçilik kalitesi de önemlidir.

 

tavan ses yalıtımı nasıl yapılır

Tavan ses yalıtımı için kullanılacak ses yalıtım süngerinin kalınlığı ve yoğunluğu belirlendikten sonra tavana solid yapıştırıcı ile yapıştırılır. Ardından üzerine profillerle karkas monte edilir. Kurulan karkas sistemiyle birlikte malzeme üzerinde hava boşluğu bırakılır. Profiller üzerine kendinden yapışkanlı kauçuk ses yalıtım bandı yapıştırılır ve alçıpan monte edilerek malzemenin üzeri kapatılır.

tavan ses yalıtımı nasıl yapılır

Stüdyo, kazan dairesi, jeneratör odası, gece kulübü gibi mekanlarda tek kat alçıpan uygulaması yetersiz kalmaktadır. Yalıtımın daha kuvvetli olması gereken yerlerde ikinci kat alçıpan için işleme devam edilir. İlk katman alçıpan üzerine belirlenen kalınlıkta ses bariyeri yapıştırılır. 2-5mm kalınlıklar arası keçeli ses bariyeri veya epdm ağır ses bariyeri kullanılmaktadır.

tavan ses yalıtımı nasıl yapılır

Bariyer yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra son katman alçıpan yerleştirilerek tavan ses yalıtımı tamamlanır.

tavan ses yalıtımı nasıl yapılır

Alçıpan üzerine alçı sıva ve boya işlemi yapılarak işlem bu noktada sonlandırılabilir. Akustik yalıtım ihtiyacı olan mahallerde ise alçıpan üzerine akustik tavan panelleri yerleştirilerek işleme devam edilir.

 

Tavan Ses Yalıtım Malzemeleri

Tavan ses yalıtım sisteminin verimli olması için kullanılması gereken malzemeler başlıca; bariyerli süngerpan veya bariyerli bondexpan, kauçuk ses bandı, solid yapıştırıcı, keçeli ses bariyeri, alçıpan ve karkastır. Bariyerli ses yalıtım süngerlerinin birçok kalınlığı mevcuttur. Karkas ve alçıpan uygulamasıyla birlikte tavan ses yalıtımı kalınlığı 9~15cm aralığındadır. Bu yalıtım malzemeleri ile beraber hacim akustiğini sağlamak adına akustik süngerler ve camyünü kumaş paneller de kullanılmaktadır.

Sesin seviyesine bağlı olarak yapılacak işlemler farklılık göstermektedir. İhtiyaçtan fazla malzeme kullanıp tavanı alçaltmaktan, alanı verimsizleştirmekten kaçınılmalıdır. Örneğin; konuşma ve televizyon sesleri kesilmek isteniyorsa 43mm kalınlığında 120dns yoğunluğunda bariyerli bondex sünger üzeri tek kat alçıpan uygulaması yeterli olabilecekken, stüdyo tavanı için 53mm kalınlığında 180dns yoğunluğunda bariyerli süngerpan üzeri çift kat alçıpan uygulaması yapılmalıdır. Tavan ses yalıtım sisteminin verimli olabilmesi için malzeme kalitesi kadar işçilik kalitesi de önemlidir. Nova Akustik sertifikalı uygulama ekibiyle garantili işçilik hizmeti vermektedir.

Mekanik mahallerde, estetiğin birinci derecede önem arz etmediği mekanlarda, bütçenin düşük olduğu işlerde veya toz, delme işlemi, kırım işlemi istenmeyen mekanlarda sadece yapıştırma işlemi yapılarak da ses yalıtımı sağlamak mümkün. Bariyerli akustik bondexpan malzemesi bu işlem için uygun malzemedir. Bondexpan üzerine keçeli ses bariyeri lamine edilir, onun da üzerine yanmaz akustik sünger lamine edilir ve üç katmanlı bir malzeme elde edilmiş olur. Solid bazlı sıvı yapıştırıcı ile malzeme tavana yapıştırılarak uygulandığında tavan ses yalıtımı sağlanmış olur.

Tavanda Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Tavan ses yalıtımı için kullanılacak ses yalıtım süngerinin kalınlığı ve yoğunluğu belirlendikten sonra tavana solid yapıştırıcı ile yapıştırılır. Ardından üzerine profillerle karkas monte edilir. Kurulan karkas sistemiyle birlikte malzeme üzerinde hava boşluğu bırakılır. Profiller üzerine kendinden yapışkanlı kauçuk ses yalıtım bandı yapıştırılır ve alçıpan monte edilerek malzemenin üzeri kapatılır.

Stüdyo, kazan dairesi, jeneratör odası, gece kulübü gibi mekanlarda tek kat alçıpan uygulaması yetersiz kalmaktadır. Yalıtımın daha kuvvetli olması gereken yerlerde ikinci kat alçıpan için işleme devam edilir. İlk katman alçıpan üzerine belirlenen kalınlıkta ses bariyeri yapıştırılır. 2-5mm kalınlıklar arası keçeli ses bariyeri veya epdm ağır ses bariyeri kullanılmaktadır. Bariyer yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra son katman alçıpan yerleştirilerek tavan ses yalıtımı tamamlanır. Alçıpan üzerine alçı sıva ve boya işlemi yapılarak işlem bu noktada sonlandırılabilir. Akustik yalıtım ihtiyacı olan mahallerde ise alçıpan üzerine akustik tavan panelleri yerleştirilerek işleme devam edilir.

Üst Kattan Gelen Ses Nasıl Kesilir? / Üst Kattan Ses Gelmemesi İçin Ne Yapmalı?

Proje aşamasında planlanması gereken ses yalıtımı konusu ne yazık ki ülkemizde hala geri plana atılmaktadır. Kullanıcıların birçoğu tamamlanan inşaat sonrası ses yalıtımı işlemini kendisi yaptırmaktadır. Üst kattan gelen  televizyon sesleri, enstrüman sesleri, konuşma sesleri, evcil hayvan veya çocuk koşma sesleri alt katta yaşayanlar için rahatsız edici olmaktadır. Üst kattan ses gelmemesi için yapılan birkaç ses yalıtım işlemi bulunmaktadır. Bariyerli akustik bondex sünger, keçeli ses bariyeri, epdm ses bariyeri, süngerpan üst kattan gelen istenmeyen sesleri kesmek için kullanılmaktadır. Kaliteli malzeme seçimi ve profesyonel bir işçilik hizmeti ile %90 ses kesimi sağlanabilir.

Üst kattan gelen hava doğuşumlu sesler bariyerli süngerpan veya bariyerli bondexpan üzerine alçıpan uygulamasıyla kesilmektedir. Televizyon sesleri, konuşma sesleri, yüksek desibeldeki müzik sesleri bu uygulama sayesinde engellenebilir. Fakat üst kattan gelen topuk sesleri, eşya itme çekme sesleri ancak üst katın zemininden yapılacak bir zemin ses yalıtımı ile engellenebilir.

İnşaat başlangıcında katlar arası ses yalıtımı uygulaması yapılacaksa üst kattan alt kata ses geçişinin yaşanmaması için üst katın zeminine şap atılmadan önce kauçuk şilte uygulaması yapılmalıdır. Kauçuk şilte şap kalınlığı kadar duvarın etrafına dönülmelidir. Böylece zeminde oluşacak titreşimlerin duvardan alt kata yürümesi engellenmiş olacaktır. Zemin ses yalıtımının tavan ses yalıtımına göre daha ince bir işlem olması tercih edilme sebeplerindendir