Ses İzolasyonu Nedir?

Ses İzolasyonu sesin bir noktadan diğer noktaya geçişinin engellenmesidir. Ses izolasyonu, hacim akustiğinden tamamen ayrılan farklı bir iştir. Sesin geçişinin engellenmesi  izolasyonun ana hedefidir. Daha verimli bir çalışma ortamı, daha sağlıklı bir öğrenme alanı, daha eğlenceli bir sosyal alan yaratmak için çoğu mekan ses izolasyonuna ihtiyaç duymaktadır.

Ses izolasyonuna ihtiyaç duyulan mahallerde projelendirme sürecinin başından itibaren gürültü kontrol prensipleri düşünülmedir. Tasarıma başlarken alınması gereken gürültü önlemlerinin projenin ilerleyen safhalarında ya da inşaat sonrasında projeye uyarlanması daha zor ve daha maliyetlidir.

Ses Yalıtımı Hangi Malzemelerle Yapılır?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bir çok ses izolasyonu malzemesi bulunmaktadır. Her projenin şartnamesine uygun farklı malzemeler talep edilmektedir. Ses yalıtım malzemeleri; ses izolasyon bandı, ses izolasyon bariyeri, ses izolasyon şiltesi, ses izolasyon süngeridir.

Şekil 1: İnsan kulağı duyma hassasiyet aralığı

Sesin iletimi hava yolu ile veya titreşim yolu ile gerçekleşebilmektedir. Havada oluşan seslere hava doğuşlu sesler, titreşim ve darbe yolu ile oluşan seslere ise katı doğuşlu sesler denmektedir. Detaylandırma ve uygulamada yapılan yanlışlıklar sonucu oluşan, hacimler arasında istenmeyen ses iletimi yollarına ses köprüleri ve ses delikleri denmektedir.

Hava doğuşlu ses iletimi: İnsan ya da enstrüman sesi gibi havada oluşan seslere hava doğuşlu sesler denmektedir. Hava doğuşlu sesler, havanın yutuculuğu ve ses kaynağını çevreleyen duvar, döşeme gibi elemanlar ile sönümlenmektedir. Hava doğuşlu sesler bir hacimden diğerine açık konumdaki pencere ve kapı ya da havalandırma kanalları gibi açıklıklardan sürekli hava ile ya da bölücü eleman üzerinde titreşime sebep olarak diğer hacme aktarılması ile ilerleyebilmektedirler.

 Katı doğuşlu ses iletimi: Titreşim ya da darbe yoluyla oluşan seslere katı doğuşlu sesler denmektedir. Titreşim sürekli, periyodik ya da düzensiz aralıklarla çalışan kaynaklardan oluşabilmekteyken darbe sesi kısa sureli güç uygulanması sonucu strüktürün titreşmesi ile oluşmaktadır. Katı doğuşlu sesler strüktüre ulaştığı anda tüm binaya yayılarak yüzeylerde titreşime sebep olmaktadır. Başlıca titreşim gürültüsü kaynakları endüstriyel cihazlar, asansör ve havalandırma gibi yapı hizmet birimleri ve adım sesleridir. Adım sesleri ile ilgili yapılan araştırmalara göre sebep oldukları düşük frekanslı seslerin iletilimi öncelikle kişinin vücut ağırlığına ve saniyedeki adım sayısına bağlıdır. Daha yüksek frekanslarda iletilen ses miktarı ise ayakkabı tipine bağlıdır. Adım sesinin düşük frekanslarda bile yüksek rahatsızlığa sebep oluşu onu diğer gürültü kaynaklarından ayıran önemli farklardan biridir. Katı doğuşlu seslerin önüne geçmek adına titreşim oluşturan cihazların yapı elemanları ve özellikle hafif yapı elemanları ile teması esnek ve sönümleyici malzemeler ile kesilmeli gerekli olduğu takdirde yüzer döşeme yapılmalıdır. Titreşimin yalıtımı için sentetik kauçuk, neopren, neopren kaplı camyünü matlar, yaylı basınç montaj elemanları, askı elemanları kullanılabilmektedir.

Ses köprüleri yoluyla ses iletimi: İki hacim arasında sesin bölücü eleman dışında iletildiği yollara ses köprüleri denmektedir. Ses köprüleri her binada vardır. Algılanan gürültü azaltımı üzerindeki etkisi duvar, döşeme ve bunların birleşim noktalarının rijitliğine bağlı olarak değişmektedir

Konutlar için öncelikli olarak uygun dinlenme ve uyuma koşullarının sağlanması önemlidir. Ana gürültü kaynakları bitişik dairelerden kaynaklı televizyon, radyo ve konuşma sesleridir. Ofislerde uygun çalışma ve iletişim koşullarının sağlanmasının yanı sıra daha önce belirtildiği gibi akustik mahremiyet de önem taşımaktadır.